Läs "Blonde" & be dazzeld"

Just nu går TV serien The Kennedys på SVT 1. Något som inte nämns i rutan är Marilyn Monroes möten med Mr JFK. Den kärlekskatastrofen som bidrog till hennes död och mycket annat som livar upp adrenalinet och fäller tårar om MM, kan du läsa i Joyce Carol Oates ”Blonde”.

Vilken bok! Overkligt bra skrivet, sträckläsning om en oerhört passionerad, dedikerad, kärlekstörstande tjej som växte upp på flera av 30-talets barnhem i Los Angeles, glamourmodell & jobbade på WW2 flygplansfabriker, exploaterad av många män i tonåren innan hon giftes bort av fosterhemmet som 16 åring. Hon hann med tre äktenskap, bla USA absoluta baseballegend ”Joe Di Maggio”, och blev 50 talets Brangelina-par.

Som Elvis så pillertrillade hon sig fram redan ifrån tonåren till graven. Men det stoppade inte Miss Norma Jean Mortenson Baker (som hon egentligen hette) att marknadsföra sig själv och kärleken till 110% på bioduken. Hon var ett geni både framför och bakom kameran. Hon såg, vred, tvingade regissörer och crew till omtagningar och perfektion bortom tålamod. Studiofolk hade en hatkärlek till henne för just det och att hon kom sent till inspelningarna, eller inte alls. Hon stal showen i alla filmer. Men hennes ”starquality” gav alla bakelser på bordet för alla på lönelistan. Men inte för henne själv, hon dog utfattig, utan barn. Hennes motto: jag lever för kärlek, inte pengar. Right on Norma. Kanske var det just det som krävdes för att hon skulle kunna ge 100% av sitt konstnärskap?

Men om Norma hade levat idag kanske hon hade fått hjälp. Jag tror hon hade grundat sitt eget filmbolag, dammat mattan med gubbarna vars regnskog av kön förnedrat henne och istället skapat en grogrund av revanschlusta. Hon hade skrattat mot oss med sin perfekta frisyr och Marilynmum in i kameran från Larry Kings CNN egen stol, skrivit sina egna realityshows, adopterat fler barn än alla Hollywoodkändisar tillsammans, kanske satsat på EkoEnergi för att få fortsätta älska en levande planet, kanske kommit på och drivit Phone CaféJ kanske…kanske…ett evigt lusthus fyllt av passion, kärlek och sökande…

Varma solstrålar på din hud och härligt vårpirr  - Helena & The Café Crew


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0